28 Mei 2022 – Meerkoetfamilie – Jacob van Lennepkanaal, Amsterdam

Nest van Amsterdamse meerkoet weerspiegelt de stad: “Het zijn de vuilnismannen van onze gracht” – nhnieuws.nl – Kiki Bosman (9-1-2022)
Van fietsbanden tot rietjes en van ov-chipkaarten tot drugszakjes: het nest van de Amsterdamse meerkoet wordt gebouwd met (plastic) troep uit onze grachten. Volgens onderzoeker Auke-Florian Hiemstra zijn hun broedplaatsen een weerspiegeling van onze stad en de tijd waarin we leven.

De wilde stad – groengeloven.com – Marjolein Tiemens (18-1-2018)
Veel dieren passen zich makkelijk aan het leven in de stad aan. Zwanen en meerkoeten bouwen hun nesten van wat er maar voor hun snavel komt als ze zwemmen in de gracht. Ze bouwen de kleurrijkste nesten van plastic en ander verpakkingsmateriaal. En wat ik niet wist, meerkoeten voeden hun jongen met de zaadjes van de iep, waarvan er duizenden langs de Amsterdamse grachten staan. En ze kienen het zo uit dat de jongen uit het ei kruipen als de ‘iepensneeuw’ rijkelijk neerdwarrelt. Dat is toch wel weer een fantastisch staaltje van de natuur.