Meerkoetfamilie – Jacob van Lennepkanaal, Amsterdam (24 mei 2022, 15 uur)

Opportunist, wereldveroveraar en straatvechter. Je zou denken dat er een verhaal volgt over een pitbullterriër. Nee, het zijn typeringen van een bekende watervogel, de meerkoet. – rd.nl – Ab Jansen (21 november 2017)
De Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder (1960) doet in ”De meerkoet” een boekje open over deze alledaagse vogel, die iedereen weleens ziet of gezien heeft, maar waarvan de meesten verder niets weten. Na het lezen van Daalders monografie is dat anders, want de auteur houdt niet van vage beschrijvingen. De ene kernachtige typering rolt in zijn boek over de andere: grachtengordelkoet, buurtkoet, pontkoet, bacardikoet, boskoet. Stuk voor stuk namen die het aanpassingsvermogen en opportunisme van deze vogel weergeven.