19 Mei 2022 (15.00 uur) – Meerkoetfamilie – Jacob van Lennepkanaal, Amsterdam

Meerkoetvogelhospitaal.nl – ‘Roel’ (24-1-2015)
De meerkoet als patiënt
Volwassen meerkoeten worden vooral in de herfst- en wintermaanden binnengebracht. Deze meerkoeten zijn vaak slachtoffer geworden van aanrijdingen, omdat ze in deze maanden vooral gras eten en vanuit de berm dus plotseling de weg kunnen oversteken. De meerkoeten worden behandeld aan hun verwondingen en na revalidatie weer vrijgelaten op waterrijke plekken. In de lente- en zomermaanden worden er ook regelmatig jonge meerkoeten binnengebracht. Deze jongen worden bij het Vogelhospitaal onder een warme lamp geplaatst en krijgen een zorgvuldig samengesteld menu voorgeschoteld die ze over het algemeen direct zelfstandig kunnen eten. Een enkele keer komt het voor dat we eerst een tijdje voedsel met een pincet moeten aanreiken voordat ze zelfstandig beginnen te eten. Wanneer de jongen groot genoeg zijn om het zelfstandig te kunnen redden worden ze vrijgelaten. Om te voorkomen dat ze direct weggejaagd worden, proberen we ze altijd vrij te laten in een gebied waar geen territoriaal paartje meerkoeten zit.