11 September 2021 – De Baarsjes, Bellamydwarsstraat, Oud-West, Asterdam

1.
Kauw, roek, kraai, raaf (natuurpunt.be)
deze imposante vogels hebben wat gemeen: ze zijn groot, zwart en opvallend aanwezig; maar niet iedereen kan hen goed van elkaar onderscheiden. Leer hier grote zwarte vogels herkennen.

– De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Zijn iris is grijswit en zijn snavel kort, scherp en donker.
– De roek is familie van de zwarte kraai en vertoeft vooral in landbouwgebied. Roeken zijn kolonievogels die vaak nesten maken in populierenbossen.
– De zwarte kraai is een zeer intelligente en vindingrijke vogel. Hij is pikzwart en heeft een krachtige, donkere snavel met stompe punt. Zijn kruin is plat.
– De raaf is een grote, zwarte vogel, met een dikke, zware, lange snavel en een wigvormige staart. De soort werd in België geherintroduceerd vanaf 1970.

2.
Verschil kauw, roek, kraai, raaf (tuinendieren.nl)

Vaak zie je van die zwarte vogels vliegen en die noemen we kraaien, maar zijn het werkelijk wel kraaien? In de meeste gevallen hebben we te maken met kauwtjes en niet met kraaien. Maar hoe zien kraaien er dan wel uit? Wat zijn nou de verschillen tussen de kraaiachtigen roek, kauw, kraai en raaf?

Kauw (vogelvisie.nl/soort/kauw)
De kauw (Corvus monedula) is de kleinste kraaiachtige van en komt het meest voor in Nederland. Een kauw is te herkennen aan de opvallende grijze hals en aan de blauwwitte oogcirkel. Kauwen zijn ongeveer 32 cm lang en hebben een spanwijdte van 72 cm. Kauwen worden vaak aangetroffen in grotere groepen.

Roek (vogelvisie.nl/soort/roek)
De roek (Corvus frugilegus) is even groot als de kraai en kan daarom ook wel met de kraai verward worden. De roek is gemakkelijk te herkennen aan de kale snavelbasis, de snavel lijkt hierdoor een stuk langer. Bij de poten is het verenkleed door de loshangende veren minder glad, hierdoor lijkt de roek dikker dan de kraai. De roek komt in Nederland minder vaak voor. De roek is in grote groepen te zien.

Kraai (vogelvisie.nl/soort/zwarte_kraai)
De kraai (Corvus corone) is een geheel zwarte vogel, met soms een groene glans. De kraai is 45 tot 50 cm lang en heeft een spanwijdte van 1 meter. Meestal zie je de kraai alleen en soms in een klein groepje.

Raaf (vogelvisie.nl/soort/raaf)
De raaf (Corvus corax) is 65 cm lang en heeft een spanwijdte van 1,2 meter. De raaf is de grootste zangvogel van Europa en de grootste kraaiachtige. De raaf komt op sommige plaatsten voor in Nederland.