24 Augustus 2021 – Naar veerpont Spaarndam-Buitenhuizen, en terug (2)

Brettenpad
De Lange Bretten
Houtrak, Spaarndam
Noordzeekanaal
Groot Hoefblad (1),
Groot Hoefblad (2)
We kennen het klein en het groot hoef-blad. De bloemen lijken niet op elkaar maar ze horen beide tot de familie van de composieten. Beide zijn het planten die van wateroevers houden. De hoefbladen zijn een verrassend plantengeslacht omdat de bloemen (een naaktbloeier noemen we dat) altijd eerst verschijnen en daarna pas het blad. Rond maart verschijnen eerst de opvallende roze-paarse bloemen boven de grond. (vlezige, knotsvormige aren met kleine bloemhoofdjes).
En als het weer meezit worden ze goed bevlogen door veel bijen.
Groot hoefblad is tweehuizig: dat betekent dat de plant óf mannelijk – dan heeft ie meeldraden, óf vrouwelijk – dan hebben de bloemetjes een stamper.
Goede huisvesting voor tuindiertjes onder deze enorme bladeren
De groot-hoefbladboorder. Deze nachtvlinder uit de uiltjesfamilie spendeert zowat zijn hele leven tussen groot hoefbladplanten.
Hoe moeilijk de vlinders zich laten vinden, des te makkelijker maken de rupsen het voor ons. In de vroege lente boren de jonge rupsjes zich namelijk in een bloeistengel. Door hun vraat aan de binnenzijde van de stengel, wordt de sapstroom op die plaats verstoord. Met een opvallend gevolg aan de buitenzijde van de plant: het bovenste deel van de bloeistengel verwelkt. In eerste instantie buigt de stengeltop gewoon omlaag, om nog wat later helemaal te verdrogen.
Groot hoefblad is een waardplant voor de Citroenvlinder: rupsen zijn vreselijk kieskeurig: ze lusten vaak maar enkele soorten planten. Deze planten noemen we waardplanten. Waardplanten zijn dus de planten waarop de eitjes gelegd worden en ook voor de rupsen als voedselplant dienen, ze zijn onmisbaar in een vlindervriendelijke tuin of landschap.
Verstopplekken voor zoogdieren, Amfibieën, insecten, en (jonge) vogels
Een tuin gaat pas echt leven als er de nodige beestjes in rondscharrelen, de bladeren van het groot hoefblad zorgen beschutting en zijn schaduwrijk voor een ideale verblijfplaats.