CCTV

I’m on CCTV now (12.07.2020)terug


Zie ook: Big Brother (Nederlands: Grote Broer) is het almachtige, onfeilbare staatshoofd van Oceanië uit de dystopische roman 1984 van de Britse schrijver George Orwell. Big Brother heeft altijd gelijk en neemt nooit verkeerde beslissingen.
In het verhaal wordt beschreven dat zijn ware naam onbekend is en dat niemand zelfs weet of hij bestaat. Het is ook mogelijk dat hij overleden is en opgevolgd door een ander. Maar in de beschreven dystopie wordt in het dagelijkse leven over dit alles nooit nagedacht of gesproken. De achtergrond van Big Brother is dan ook iets waar alleen een enkeling mee bezig is, zoals de hoofdpersoon Winston Smith. Mede door dergelijk nadenken over de grote leider komt hij in grote problemen.
In zijn in 1948 geschreven roman 1984 schetst Orwell een onmenselijke totalitaire staat die in alle opzichten volledig beheerst wordt door de Partij. De alom aanwezige leider van de Partij wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt voortdurend in de gaten gehouden met camera’s, die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de leuze Big Brother is watching you (Grote Broer houdt je in de gaten).


terug