Roodkapje (23 november 2024)
Het verhaal van het echte Roodkapje
Zoals we eerder vermeldden, vindt dit verhaal zijn oorsprong in een geïsoleerd gebied van de Alpen. Het doel van het verhaal is om de lezer te waarschuwen dat bepaalde dingen verboden zijn voor de mensheid, zowel als gemeenschap als als groep.
In de legende is de hoofdpersoon een tiener, een jonge vrouw die net de wereld van volwassenen is binnengetreden. Haar rode cape symboliseert trouwens de menstruatie.
Deze jonge vrouw krijgt een bevel van haar familie. Ze moet een bos oversteken om brood en melk naar haar grootmoeder te brengen. Zoals je kunt zien, zijn er tot nu toe niet al te veel variaties op het originele verhaal. Niettemin moeten we elk gebaar en elke afbeelding in deze specifieke versie analyseren.
Het bos staat voor gevaar, een risicozone voor jongeren. Het betekent ook een test, als een overgangsrite die de overgang van een kind naar de wereld van volwassenen symboliseert.
Het grootste gevaar van het bos is de wolf. Dit dier symboliseert wreedheid en het irrationele. Iets dat Roodkapje al weet en dat ze onder ogen moet zien. Toch slaagt de jonge vrouw erin het bos over te steken en gaat ze blij het huis van haar grootmoeder binnen, die in bed ligt omdat ze ziek is. Allemaal erg vergelijkbaar met het klassieke verhaal. Maar dan komen de veranderingen.
De grootmoeder zegt tegen de jonge vrouw dat ze de melk en het brood moet wegzetten en het vlees moet eten in de keuken dat voor haar klaar staat. Roodkapje is het daarmee eens en verslindt hongerig het vlees. De grootmoeder geeft haar dan een ander bevel. Ze moet al haar kleren uittrekken en ze een voor een in het vuur verbranden, en dan naast haar op het bed gaan liggen. verkenjegeest.com
Kus des doods (13 oktober 2021)
Toen dacht God, de HEER: Nu is de mens aan ons gelijk geworden, nu heeft hij kennis van goed en kwaad. Nu wil ik voorkomen dat hij ook vruchten van de levensboom plukt, want als hij die zou eten, zou hij eeuwig leven. (Genesis 3:22)
Figuur in rechter bovenhoek van Pierre Mignard (1612-1695)
Ontstaan van een parallellepipedum (09.04.2018)
Etymologie
Het woord parallellepipedum is Latijn en is afgeleid van het Griekse στερεόν παραλλελεπίπεδον – stereon (1) par-allel-epi-pedon. Dit betekent lichaam begrensd door evenwijdige opstaande vlakken (Gr. επίπεδον = vlak). De schrijfwijze met dubbel l, die gevormd is door incorrecte uitspraak c.q. om incorrecte uitspraak te voorkomen, zou eigenlijk parallelepipedum (en dan afgebroken als par·allel·epi·pe·dum) moeten zijn. De onjuiste schrijfwijze parallellopipedum is ontstaan onder invloed van het woord parallellogram. (Wikipedia)
(1) stereon – het woord “stereo” komt uit het Grieks en betekent “in verband met ruimte”. (RU Nijmegen)
Remontage met blauw en rood (02.09.2017)
Compositie – de manier waarop onderdelen bij elkaar gezet zijn
Decompositie – het uiteenvallen van iets samengestelds, ontleding.
Montage – het in elkaar zetten van iets
Remontage – ’t opnieuw monteren
Remontage met roze (03.04.2016)