Wandelende barcode (november 2021)

  ProSa  /  Teksten


  Word geen wandelende barcode – Je wordt gevolgd. Je wordt gevolgd in de supermarkt, in het stadion en aan de Europese grenzen. Maar ook de Nederlandse politie volgt je in de openbare ruimte. En wel via biometrische surveillance.
Biometrische surveillancetechnologie, zoals gezichtsherkenning, is technologie waarmee je kan worden geïdentificeerd, geanalyseerd en gevolgd in de openbare ruimte. Bits of Freedom vindt dat dergelijke massasurveillance niet thuis hoort in onze straten. (bitsoffreedom.nl)

Uit: ‘De macht der getallen’ – Bercioni da Silvo II – visionair (1538-1609)

‘Daar staat tegenover, voorspel ik, dat er een tijd zal komen waarin zat mensen zullen zijn die niets liever dan gevolgd willen worden, gezien en gehoord en er alles aan zullen doen om dat te bereiken, te bewerkstelligen. Er zullen middelen komen, technieken, door de mens intensief gepropageerd en geproduceerd, die maken dat men door iedereen overal gezien wordt. Dat is waar het bestaansbesef van de mens over enkele centennia naar zal zijn geëvolueerd: gezien worden, niet overgeslagen, en te zijn omdat men wordt gezien, besproken, genoemd, vermeld, bekeken. Het gemeenschappelijke besef zal verdwijnen, de maatschappij zal uiteenvallen in individuen die gezien en gevolgd worden, omdat ze dat willen, en het een levensnoodzaak voor de mens zal zijn geworden. Mensen zullen niet meer weten of begrijpen wie ze zijn, en wat ze waard zijn, of waartoe ze doen en of ze wel echt bestaan, zonder de illusie dat ze gezien, genoemd, gevolgd, vermeld en bekeken worden.
Men zal elkaar sterk in de gaten gaan houden, men zal zoveel mogelijk anderen gaan volgen, en daarmee de mogelijkheid vergroten van gevolgd te worden, maakt niet meer uit door wie, maar wel door hoevelen.
De mens zal middelen ontwikkelen om dit mogelijk te maken, middelen die wij hier niet kennen, en als we ze kenden, niet zouden begrijpen. Waar wij weken over doen, maanden, of jaren, om zaken te noteren en te verifiëren en zodoende inzicht te krijgen in de hoedanigheid van dingen, zal de mens van de toekomst in een oogopslag kunnen zien wat hij wil weten en hetgeen voor hem bevestigd moet worden, namelijk de illusie dat hij gezien en gevolgd wordt en dus bestaat.
Het bestaan van de mens van de toekomst zal aan getallen gekoppeld zijn. De mens zal zichzelf in getallen uitdrukken en daarmee zijn bestaan rechtvaardigen. Hij zal zeggen: al 1000 volgers, en zich op allerlei platforms bekend maken met de zin: “Volg mij, ’t is gratis”. Tot in de badkamer wil hij gevolgd worden, tot in de slaapkamer, tot in de keuken, de studeerkamer. Hij zal zich uitkleden voor iedereen, zijn minimaalste (luttelste, laagste) gedachte met veel tamtam uiten ten overstaan van allen, (“Hoor mij, hoor mij, en zie mij, kijk mij!, kijk naar mij, en volg mij, en, – ’t is gratis”) en daarmee de illusie voeden dat zijn bestaan gerechtvaardigd is en waardevol zelfs.
Waar dat mijns inziens toe zal leiden? (Vraagt Bercioni zich af.) Tja, het zal leiden tot nogal wijdverbreide verwarring in de geest van de mens. Mensen zullen nog maar moeilijk onderscheid kunnen maken tussen het grote belang en het kleine belang, het gemeenschappelijke belang en het eigenbelang. De belangrijkheid van alles zal verwateren. De coherentie in de samenleving zal teloor gaan. Het leiderschap zal zijn betekenis verliezen. De mensen zullen de straat op gaan met borden met daarop de leus: “Wie is hier nou belangrijk” en elkaar met de borden te lijf gaan, roepend, “Ik ben belangrijker dan jij, ik heb een enorm aantal volgers, meer dan jij, laten we redelijk zijn”, (volgers die ze niet kennen, waarvan ze niet weten wie het zijn, wat ze in hun mars hebben, of ze te vertrouwen zijn waar en wannneer het erop aankomt).
In de wereld zal het gaan om de macht van de getallen.
Bestaande ideeën van recht en orde zullen met voeten getreden worden, in de modder gedrukt en komen te vallen. De maatschappij zal zijn beschaving verliezen. Zij verwordt tot plunder-maatschappij, dat wil zeggen, dat mensen vooral door eigenbelang gemotiveerd zullen handelen. Mensen zullen zich enkel nog verenigen om het plunderen mogelijk te maken. Na het plunderen zal de groep uit elkaar vallen en wordt er opnieuw geplunderd, van elkaar. In de chaos die volgt komen have en goed in de vernieling, voorspoed, bloei en fortuin verdwijnen. Bevolkingen zullen geteisterd worden door armoede, ziekte en angst. … Nou, ja, even tot hier maar. Tralala.’


Bilderdijkkade, Oud-West, Amsterdam


  ProSa  /  Teksten