Van Dreumelen (11 april 2013)


Email:

Aan:
W. Van Dreumelen

Betreft: op dinsdag 9 april 2013 afgezegde opdracht.
Uw kenmerk: uw brief van woensdag 10 april.

Amsterdam, vrijdag 11 april 2013.

Geachte meneer van Dreumelen,

Dit is een onzinrekening die u mij stuurt. Wij hebben de opdracht bijtijds geannuleerd namelijk dinsdagochtend 9 april 2013, toen u nog niets gedaan had aan de opdracht volgens eigen zeggen. U had het druk en u werkte aan uw huis. Dit wordt bevestigd door uw vrouw die zich in de winkel bevond op dinsdag 9 april 2013. Er zat een weekend tussen: op zaterdag 6 april in de namiddag spraken wij u, dinsdagochtend 9 april belde ik u inzake de annulering van de opdracht.

Ik (Cazzoduro, ondergetekende) vroeg u op die dinsdag 9 april via de telefoon van uw vrouw, in de winkel, hoe het er voor stond met de opdracht. U antwoordde dat ik toch wist dat u er niet meteen aan zou beginnen? Toen ik daarop zei dat dat goed uitkwam, omdat ik de opdracht wilde annuleren, daar die mijns inziens veel een veel te duur uitviel, toen pas zei u dat u het aluminium reeds gesneden had. En nu, in de rekening met datum 10 april die ik vandaag ontving, zou de hele opdracht verwerkt zijn op zaterdag 6, zondag 7, en maandag 8 april. Dat lijkt een doorzichtig leugentje.

U vraagt veel te veel. Omdat ik gealarmeerd was door de prijsopgave op zaterdag 6 april, te meer omdat uw opgave exclusief btw was, heb ik mijn vriendin Inêz, die mij een cadeau wilde geven en niet wachten kon, ervan kunnen overtuigen dat uw prijs niet redelijk is. Inêz en ik voeren samen een huishouding. Ik ben gaan zoeken naar een lijstenmaker, die net als u met de hand en wat machines lijsten vervaardigt en die een prijsopgaaf laten maken. Hij deed dat aan de hand van controleerbare prijslijsten.

Terwijl u voor:
13 op maat te maken aluminium wissellijstjes – glasmaat 23,2 x 32,2 cm met glas en achterkant, en passe-partout -, 487,50 euro wilde hebben, per lijst is dat 37,50 euro, kosten dezelfde lijsten bij een andere lijstenmaker 22,16 euro incl. btw, plus 4,32 euro voor het passe-partout incl. btw, in totaal 26,48 euro. Totaal voor 13 lijsten incl. btw = 344,24 euro.
 U wilde geen btw bon schrijven, terwijl ik dat wel wilde, ik dacht dat de prijs die u genoemd had inclusief btw was. Maar die zou er nog bij komen als ik om een btw bon vroeg, en dan was uw prijs dus 598,88 euro. Het verschil tussen de prijs van Van Dreumelen inclusief btw en die van de andere lijstenmaker inclusief btw is 245,48 euro.

U bent niet realistisch met betrekking tot uw prijsberekening. Te veel losse pols werk. Geen prijslijsten, alles komt uit het hoofd. Dat maakt toch geen degelijke indruk. Het spijt me dat te moeten zeggen.

U bent beledigd en eist genoegdoening, zoals u beweert tegen mijn vriendin via de telefoon, op dinsdag 9 april, die door u werd gebeld kort nadat ik u in de winkel via de telefoon sprak. Aan wie u ook vertelde dat u in de psychiatrische hulpverlening heeft gewerkt en wel kon zien dat ik niet spoorde. Ik zou u een bedrieger hebben genoemd, maar er zelf een zijn.

Ik heb u nooit een bedrieger genoemd, maar dat uw prijs in vergelijking met die van een andere lijstenmaker veel hoger ligt en dat ik niet kon verifiëren wat u beweerde: of u al aan de opdracht begonnen was, zoals u nu claimt. Het materiaal lag niet in de winkel op dinsdag 9 april. U kunt dan vertellen wat u wilt. Als ik u zeg dat het mij moeite kost u te geloven, noem ik u nog geen bedrieger. Dat zijn uw woorden.
 U bent wel onzorgvuldig. En daarmee brengt u schade aan. Ik voel mij door u geschaad. Wie verdient er genoegdoening?
 Nu komt u met een nieuwe prijsopgave, terwijl de prijs die ik hierboven noem die is die u op een afgescheurd kartonnetje schreef op zaterdag 6 april. Dat zal u hebben bewaard. Als bewijs voor een opdracht is zo’n stukje karton niet voldoende, lijkt me.
 U stelt nu een nieuwe prijs voor die weliswaar lager ligt, met btw, maar uw prijs is daarmee nog altijd 157 euro hoger dan die van de andere lijstenmaker.

U noemt uzelf een ouwehoer.
 Dat ben ik helemaal met u eens. U hield mij en Inêz een uur lang ‘gegijzeld’ met uw praatjes, waaruit moest klinken hoe bijzonder u bent, hoe slim, en hoe goed:
– dat u alleen maar koopt uit faillissementen (vandaar dat u een ‘mooie’ prijs kon rekenen;
– u bent lijstenmaker uit hobby, maar eigenlijk fotograaf, heeft gewerkt in de psychiatrie, (nog meer)?
– u bent slimmer dan uw wiskundeleraar, zei u, die u wel eens even had laten zien hoe het sneller, korter, en beter kon;
– u vindt mij omslachtig, zei u, net als uw wiskunde leraar van toen, terwijl ik juist goed voorbereid was en maten duidelijk op papier had gezet, zodat u niet de fout in kon gaan.

Ik heb u met karton bezig gezien op het snijbord:
– omslachtig en onhandig, dat viel zowel mij als mijn partner op;
– u zette een snijpunt met een balpen midden op het karton, terwijl u dat beter aan het uiteinde had kunnen doen, daar waar het mes het karton het eerste raakt.
 Het resultaat was dan ook niet op maat, zelfs niet nadat u nogmaals had bijgesneden.

De rekening die u mij nu, achteraf, na annulering van de opdracht door mij, stuurt, kan hoogstens beschouwd worden als een offerte. Mosterd na de maaltijd.
 Ik heb opdracht geannuleerd op dinsdag 9 april, op welke dag ik u vroeg hoe het met de opdracht stond en u aangaf dat u er nog geen tijd voor had gehad. Daar heb ik dus geluk mee gehad.

Met vriendelijke groet,

Cazzoduro

Onder voorbehoud van verschrijvingen, typefouten, en dies meer.