..Exit

..Exit

Gaat
* Brexit leiden tot:
** Dexit? & of
*** Finexit? & of
**** Frexit? & of
***** Huexit? & of
****** Italexit? & of
******* Nexit? & of
******** Öxit (Auexit)? & of
********** Spexit? & of
Etceterexit? 

En zo ja, wat dan?
Zal het andere exitlanden
hetzelfde brengen als
waar Brexitannia
van droomt
op rekent
van watertandt?

* Boris Johnson, ‘Let’s get Brexit done.’ Brexit Party (Nigel Farage)
** Alternative für Deutschland (AfD)
*** Finns Party (Finland)
**** Front National (Frankrijk)
***** Jobbik – Beweging voor een Beter Hongarije
****** ‘Italexit’, partij met maar 1 doel: uit de EU treden (Italië)
******* Partij voor de Vrijheid (PVV) en Forum voor Democratie (FVD) (Nederland)
******** EU-Austrittspartei für Österreich, EUAUS
********** VOX (Spanje)

N.N. Zapf (14 december 2019)


3 maanden brexit bezorgde de Britten een verlies van bijna 6 miljard: ‘Deel van de schade zal permanent zijn’
EenVandaag – 25-03-2021 09:00 – Auteur: Simone Tukker

De brexit is inmiddels drie maanden van kracht. Nu de breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie definitief een feit is, wordt steeds meer duidelijk waar de pijn zit en hoe groot de gevolgen zijn. Hoog tijd om de eerste balans op te maken.

In de eerste weken van dit jaar is de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dramatisch ingestort. Dat gebeurde ondanks het nieuwe handelsakkoord, dat afgelopen december nog op het nippertje werd gesloten om een harde brexit te voorkomen.

Verlies van bijna 6 miljard
Uit de eerste handelscijfers na de daadwerkelijke brexit is de economische pijn vooralsnog het meest zichtbaar aan de Britse zijde. De export van goederen van het Verenigd Koninkrijk naar de EU kelderde met maar liefst 38 procent.

Een verlies dat goed is voor bijna 6 miljard euro. Ook de import van goederen vanuit de EU naar het VK zakte flink weg, met een daling van 16 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Economische realiteit
“Zelfs als je dit bekijkt vanuit puur een economische context zijn dit enorme verliezen die zeer ongebruikelijk zijn, we zien nu echt voor het eerst eindelijk de economische realiteit van de brexit”, vertelt Thomas Sampson, econoom en brexit-expert van de London School of Economics.

“Dit is overduidelijk een eerste rekening van de brexit. Het is voor het eerst in bijna 50 jaar dat er barrières zijn aan de grens. Deels zal dit misschien tijdelijk zijn, maar ik verwacht ook dat een deel van de schade permanent zal zijn.”


Brexit kost Britse burgers bijna 200 keer zoveel als dat het oplevert
BNNVARA • Nieuws • 07-11-2021

Populisten hielden de Britse kiezers voor dat uit de EU stappen alleen maar geld op zou leveren. Net als dat hun Nederlandse kornuiten als Wilders en Baudet dat ook doen. De Britten zouden veel beter uit zijn als ze het economisch blok zouden verlaten en zelfstandig akkoorden sluiten meta andere landen. Hoe groot die leugen was, wordt steeds duidelijker. Uit cijfers van de Britse regering zelf blijkt dat het economisch voordeel van alle nieuwe handelsakkoorden die na de Brexit zijn gesloten de komende 15 jaar per hoofd van de bevolking een voordeel oplevert van zo’n 3,50 à 8 euro, bij elkaar goed voor 0,01 procent van het Bruto Binnenlands Product. Die opbrengst wordt compleet weggevaagd door de economische schade die de Brexit oplevert, namelijk 4 procent van het BBP over dezelfde periode.

Boris Johnson beloofde de kiezer “een nieuwe ochtendgloren” en stelde dat het verlaten van de Unie de economie “amper een krasje” zou bezorgen. In werkelijkheid leveren slechts twee van de tientallen aangekondigde handelsakkoorden enig meetbaar economisch voordeel op, schrijft The Independent.

Volgens deskundigen komt dat omdat de Britten er – verrassing! – helemaal niet in geslaagd zijn betere handelsakkoorden te sluiten dan de doorgewinterde onderhandelaars van de EU. Integendeel, in de meeste gevallen zijn het slechte kopieën die minder opleveren.


Brexit gaat de Britse economie meer schaden dan Covid – ondertussen loopt de spanning in het visserijconflict met de EU op
Business Insider Nederland – Arjan Meesterburrie – 28 okt 2021

– Op termijn zal Brexit 4 procent van het Britse bbp afsnoepen, stelt voorzitter Richard Hughes van het Office for Budget Responsibility. Bij de coronapandemie blijft de schade beperkt tot 2 procent.
– Het Verenigd Koninkrijk kampt als gevolg van zowel Brexit als de pandemie met grote leveringsproblemen.
– Ondertussen loopt de ruzie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over de viswateren steeds verder op.

Bekijk de homepagina van Business Insider Nederland voor meer artikelen.
De impact van Brexit op de Britse economie is op lange termijn groter dan die van de coronapandemie. Volgens voorzitter Richard Hughes van het Office for Budget Responsibility zal het verlaten van de EU op termijn zo’n 4 procent afsnoepen van het bruto binnenlands product, terwijl dat bij de coronapandemie beperkt blijft tot 2 procent, zo zegt hij tegen de BBC.

Zowel de pandemie als Brexit spelen een rol bij de leveringsproblemen waar het Verenigd Koninkrijk momenteel mee te kampen heeft. Er zijn tekorten aan vrachtwagenchauffeurs en producten. Daardoor treffen consumenten soms lege schappen aan en is er bij tankstations regelmatig geen benzine te verkrijgen.

In het laatste rapport van het Office for Budget Responsibility (OBR) staat dat de “leveringsproblemen worden verergerd door veranderingen van het migratie- en handelsbeleid na Brexit”. Om die problemen op te lossen verstrekt de Britse regering voor bepaalde sectoren nu kortlopende werkvisa voor EU-personeel, waaronder voor de transportsector.

Richard Hughes zegt tegen de BBC dat de impact van Brexit “in grote lijnen overeenkomt” met de aanname van het OBR dat het vertrek uit de EU “op lange termijn 4 procent afsnoept van het bbp”. Volgens hem laten de laatste ramingen zien dat de pandemie daar nog 2 procent bovenop doet.

Hij deed zijn uitspraken naar aanleiding van de snelle stijging van de inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Die kan oplopen tot bijna 5 procent, de hoogste inflatiegraad in dertig jaar tijd.


2019  /  Pœzie  /  Teksten