Mails van en aan Puspadís (7 juni 2020) (3)


Mail van Puspadís

Onderwerp: Re: hondenliefde

Zondag 7 juni, 16:05

Beste Cazzoduro,

Ok, ik zal de kwestie aan mijn advocaat voorleggen.

We kunnen onze discussie dus beëindigen, en onze honden altijd aangelijnd houden in de buurt.

Gr.,
Puspadís


Mail aan Puspadís

Onderwerp: Discussie

Zondag 7 juni, 18:51

Beste Puspadís,

Discussie beëindigd, zeg je. Dat zullen we zien.

‘Overdenking van een zelfverklaarde hondenexpert…’

Ik lijn mijn hond waar nodig aan, er zijn ook plaatsen in de buurt en momenten dat ik hem los laat lopen. Voor de pup geldt hetzelfde: er zijn ook plaatsen waar je hem zonder probleem los kan laten en waar andere speelse honden zijn, zoals op de hondenweide in het Oscar Soonspark. Tegenwoordig is het hele park zo’n beetje één grote hondenweide, overal spelen honden met elkaar. Als wij al samen met onze hond Wolfje in het park komen, bij de hondenweide, lopen wij over het pad, met Wolfje los, die speelt wel wat met honden, niet veel, hij heeft sterke voorkeuren voor bepaalde soorten en staat erg op het naleven van de hondenetiquette, daarbij is hij ook dominant. Bepaald soorten mag hij niet, klein grut zoals mopshonden, chihuahua’s, de Welsh corgi pembroke, maar ook er vervaarlijk uitziende grote pitbulls, poolhonden, mastiffs, enz.), en… dat is intussen bekend, speelse pups die zich de hondenetiquette nog eigen moeten maken.

Het houden van een hond brengt veel lasten met zich mee. Pups bijvoorbeeld, weet ik uit ervaring, plassen op je bed, maar doen dat uit respect/liefde voor hun baasje, heb ik uit betrouwbare bron. Pups vragen veel aandacht, kunnen lang blijven blaffen en janken als een baasje hem uren alleen thuis laat, bijten uit frustratie in huis alles stuk. Volwassen honden, eenmaal groot, eten ‘groot’, plassen groot en poepen groot. Ze plassen gevels onder, plassen en poepen in geveltuintjes van mensen die dat maar niks vinden. Hun poep oprapen is ook niet leuk, een vieze plicht. Tijdens het wandelen in de stad moet je er continu op letten dat je hond geen verkeerde dingen eet: beschimmeld brood, bedorven voedsel, of ongezonde resten saus uit plastic bakjes likt. Sommige honden eten de poep van andere honden, of poep van junks (in het Oscar Soonspark, wordt gezegd, ik verzin het niet), of van sommige andere viervoeters in de bossen van de Carlamarie-Loimatafanua (langs het Jezeronisko Meer), met zijn Schotse Hooglanders. Honden lopen voortdurend vuil naar binnen, zand, modderpoten, verharen bij het leven, ruiken onappetijtelijk (hun pels, uit hun bek). En dan zijn er de kosten, die nemen in de jaren enorm toe. Kosten van voedsel, medicijnen, dierenartsenbezoek.

Veel te veel mensen hebben een hond in de stad. Honden in de stad hebben niet zo’n fijn leven eigenlijk, als je erover nadenkt: ze zitten vaak alleen thuis, vaak in een kleine woning zonder tuin, worden minder vaak uitgelaten dan zou moeten. Een hond hebben betekent dat je elke dag ’s ochtends vroeg uit je bed moet stappen en een flinke wandeling met hem maken, en ‘s middags weer en ’s avonds nog een keer, gemiddeld twee uur per dag. Er wordt tijdens het wandelen voortdurend aan ze getrokken. Ze mogen dit niet, dat niet, daar niet heen, hier niet plassen, en daar ook niet, enz. Veel eigenaren rukken hard aan de halsband van hun hond en schreeuwen hun hond toe, ik zie/hoor het vaak. Honden zijn enorme handenbinders. Op vakantie gaan is er nauwelijks bij. De kosten van hondenopvang zijn niet goedkoop.

Mensen denken bij het in huis nemen van een pup vaak niet aan de hond die er uit voort groeit. Mensen weten niet of nauwelijks wat er in een hond omgaat, hoe het is voor een hond om in een stad te wonen, met al die andere honden. Honden zijn van nature territoriumdieren, daarom moeten ze overal tegenaan plassen en gaan ze gevechten aan met andere honden (voor hun huis). Het blijft voor mensen ook moeilijk te begrijpen wat honden drijft: dat gesnuffel aan muren, aan planten, de grond, (voor ons niet of nauwelijks interessant), en die lange slierten plakkerig kwijl als ze een bepaalde geur opvangen, dat zich excessief krabben, slobberend hun kruis likken, rennen achter katten, blaffen naar vliegtuigen, voorbijfietsende mensen, joggers, rennende kinderen, andere honden, paarden en koeien. De angst voor het knallen van vuurwerk tijdens Nieuwjaar. Maar ook schrikken van niets, bang zijn voor de eigen reflectie in een etalageruit en daar heel hard tegen staan blaffen. Onze hond blafte laatst tegen golven die op het strand braken, tijdens een wandeling door de Carlamarie-Loimatafanua (langs het Jezeronisko Meer).
 Ik heb mijn hond een paar commando’s geleerd die hij opvolgt. Daar heb ik veel profijt van: als ik ‘blijf’ roep staat hij onmiddellijk stil. Om er een te noemen. Het kost veel moeite, dat aanleren van commando’s. Om een hond te disciplineren en te laten doen wat je wilt is een puppycursus een belangrijk middel. Het kan niet genoeg herhaald worden.

Met vriendelijke groet,

Cazzoduro

Onder voorbehoud van verschrijvingen, typefouten, en dies meer.