Beste Seb al Aidt (7 april 2024)


Amsterdam, 7 april 2024.

Beste Seb al Aidt,

Zoals je weet sta ik empathisch tegenover de underdog, de dakloze, en David met enkel een slinger die het opneemt tegen Goliath, beschikkend over het meest gesofisticeerde, hypermoderne oorlogstuig. Sinds de laatste ontwikkelingen in Palestina (vanaf nu Filistīn genoemd) nam ik me voor om voor mezelf op papier te zetten hoe ik sta in deze zaak. Los van het gegeven dat ik geneigd ben om de kant van de underdog te kiezen.

Triest is, dat het ontstaan en het voortbestaan van joden in Filistīn, – die er een staat opeisen waar zij een naam aan gaven die ik niet noem, in plaats daarvan gebruik ik de omschrijving joden in Filistīn -, slechts leidt tot meer anti-joodse gevoelens, bij toenemende aantallen mensen waaronder joden binnen en buiten Filistīn, en natuurlijk ook bij de Palestijnen (vanaf nu noem ik ze de Onschuldigen). Triest is, dat de Onschuldigen nu door nazaten van in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw in West-Europa vervolgde en vernietigde joden, zo’n beetje als de joden van toen worden behandeld, in hun bestaan bedreigd en ook vernietigd.

Filistīn is voor mij: het gebied liggend binnen de hierna genoemde plaatsen: vanaf de Middellandse Zee, van het zuiden Al Qarya as Suwaydiya naar het noorden Rosh HaNikra, vandaar landinwaarts naar Metula, dan tot het einde van de Blauwe Linie tussen Filistīn en Libanon naar het gebied daaronder met zijn rivieren en langs de DMZ-lijn tussen Filistīn en Syrië naar het zuiden, het Meer van Galilea, en de loop van de Jordaan volgend steeds verder zuidwaarts, dwars door de Dode Zee, tot aan Eilat en Akaba en terug naar de Middellandse Zee, Al Qarya as Suwaydiya.

Voortaan zal ik, wanneer ik joden in Filistīn bedoel, de afkorting j.i.F. gebruiken. Voorts gebruik ik enkel de aanduiding voor jood, joden, joods, joodse met kleine letter behalve aan het begin van een zin.

Veel mensen zullen mij op basis van de bovenstaande alinea’s (en nog meer om wat ik hierna schrijf) een antisemiet vinden, maar dat ben ik niet, ik gun joden het allerbeste, maar ik zou het rechtvaardig vinden als de j.i.F. aan de Onschuldigen al hun land teruggaven en terug zouden verhuizen naar de landen waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.
Je kunt de geschiedenis niet op zo’n brute manier geweld aan doen door rechten te ontlenen aan een zogenaamde situatie van duizenden jaren geleden. De j.i.F. zijn met maar een handjevol, zo’n 5,5 miljoen (0,000687 procent van de wereldbevolking). De staat j.i.F. is niet de oplossing voor enige vrede, het is een polariserende splijtzwam die behalve jodenhaat ook islamfobie genereert.

Een twee-volken-staat, ook al was dat de beste oplossing geweest, lijkt er niet van te zullen komen, gezien de barbaarse opstelling van de j.i.F. tegenover de Onschuldigen.

Dat Onschuldigen stelselmatig onderdrukt worden, verdreven, achtergesteld, mishandeld door j.i.F., – met in hun vaandel het ‘Holocaust-symbool’ van slachtofferschap -, wordt door velen erkend. Zelfs respectabele joden binnen en buiten j.i.F. spreken hun zorgen uit over hoe er in Filistīn met de Onschuldigen wordt omgegaan.

J.i.F. waarvan de nazaten ooit slachtoffer waren van nazi-beulen ontpopten zich na 1948 zelf tot beulen. Wat j.i.F. doen met Onschuldigen is wreed, cynisch en sadistisch. De Onschuldigen zijn niet schuldig aan de Holocaust, namen er geen deel aan.

De Onschuldigen zouden waarschijnlijk meer compassie opbrengen kunnen en empathie voelen voor de slachtoffers van de Holocaust indien zij nu niet zelf het slachtoffer waren van een holocaust, van genocide, etnische zuivering en apartheid.

De Onschuldigen hebben nauwelijks verweer in hun strijd tegen hun bezetting en onderdrukking. Zij krijgen niet de militaire steun om hun vrijheidsstrijd kracht bij te zetten, die aan j.i.F., om hun politiek van verdrijving en apartheid voort te kunnen zetten, ruim wordt geboden door Westerse bondgenoten, en Amerika.

Het wegvegen van Onschuldigen naar de hoeken van het land, de verdrijving van Onschuldigen uit hun huizen, de vernietiging van hun eigendommen, het demoniseren van Onschuldigen: het continu wegzetten van hun strijd ter bescherming van hun leefruimte als terrorisme, mag geen Holocaust met hoofdletter genoemd worden, – die term staat synoniem voor de moord op de Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wel kan je anno 2024 spreken van een holocaust.

Het creëren van de staat j.i.F. heeft geleid tot kamp Gaza, een gevangenis met ruim twee miljoen armzaligen achter elektrische stalen hekken. Je zou het een concentratiekamp kunnen noemen. Het leven in Gaza is een hel. De leefomstandigheden zijn erbarmelijk, de vooruitzichten hopeloos en uitzichtloos.

De joodse bevolking in Filistīn groeide vanaf eind negentiende eeuw uit van een handjevol individuen naar 5,5 miljoen mensen. Er leven meer joden verspreid over de wereld dan er wonen in Filistīn. In diaspora, een woord ook dat sterk in verband wordt gebracht met het joodse volk. Echter zijn joden niet de enigen die in diaspora leven: zo zijn daar de Afrikaanse -, Albanese -, Armeense -, Chinese -, Javaanse -, katholieke -, orthodoxe diaspora’s. En dat zijn ze nog niet allemaal. Het woord diaspora heeft enerzijds een negatieve klank. Zoals in het geval van de Afrikaanse diaspora, die het gevolg van slavenhandel was waarbij twaalf miljoen mensen als handelswaar uit Afrika naar de Atlantische eilanden en de Nieuwe Wereld werden gedeporteerd. Er worden tegenwoordig pogingen gedaan om aan het begrip diaspora een positieve draai te geven.

Het is mogelijk om als jood buiten Filistīn te existeren en te floreren dan wel een betekenisvol leven te leiden. Daar zijn ruim acht miljoen joden het levende bewijs van. Het wordt tijd voor j.i.F. om dat in te zien.

Ik zou willen zeggen Seb, geef de Onschuldigen al hun land terug, compenseer ze en kom terug, neem iedereen mee. Ik zal geen jood ook maar een strobreed in de weg leggen.

Vrede zij met jou en met iedereen.

Hartelijke groet,

Coen Moerat


Artikelen
 • Joden in verzet tegen de Joodse staat: ‘Ik word vaak beschuldigd van antisemitisme’. Binnen de pro-Palestijnse protesten die sinds het uitbreken van de Gazaoorlog op veel plekken in de wereld plaatsvinden, hebben antizionistische Joden een opvallende stem. Marjolein van de Water, 21 november 2023 (volkskrant.nl).
 • Joodse Amerikanen hebben de afgelopen weken meerdere keren gedemonstreerd voor een staakt-het-vuren in Gaza. In Nederland en andere landen gebeurt dit ook (bron: nu.nl).
 • Joodse academici en studenten: ‘Universiteiten moeten stelling nemen tegen Israël’ (… ) Wij spreken ons met klem uit tegen de vernietigende oorlog die Israël voert tegen de ruim twee miljoen Palestijnen in Gaza (nrc.nl).
 • Israël bedrijft apartheid jegens Palestijnen. (…) overheersing en misdaad tegen de mensheid, beschrijft hoe massale inbeslagnames van Palestijns land en eigendom, onwettige moorden, gedwongen overdracht, drastische bewegingsbeperkingen en de ontkenning van nationaliteit en staatsburgerschap aan Palestijnen allemaal onderdelen van een systeem dat onder internationaal recht neerkomt op apartheid. Dit systeem wordt in stand gehouden door schendingen waarvan Amnesty International heeft vastgesteld dat apartheid een misdaad tegen de menselijkheid is, zoals gedefinieerd in het Statuut van Rome en het Apartheidsverdrag (deroerom.nl).
 • in Israël is een groot gebrek aan rationeel denken. We zijn te emotioneel, te nationalistisch en we zitten vast in onze slachtofferrol.’ Sacha Kester, (vokskrant.nl)
 • In de Gaza-oorlog beroept Israël zich opnieuw op de Holocaust, als waarschuwing voor de tragedie die het land bedreigt. Niemand hoort de terreur van Hamas te vergoelijken, maar daarin een analogie zien met de Jodenvervolging door de nazi’s, is niet alleen historisch dubieus, het is ook ethisch bedenkelijk. Sacha Kester. Interview Gideon Levy Marc Reynebeau, Zaterdag 4 november 2023 (destandaard.be).
 • In de hedendaagse betekenis van een slachting onder mensen gebruikte de Schotse auteur Leith Ritchie het woord holocaust in 1833 voor het eerst. Hij deed dat in zijn beschrijving van een gruwelijke gebeurtenis uit 1142: honderden inwoners van het stadje Vitry-le-François kwamen toen om het leven in een kerk die door soldaten van de Franse koning Lodewijk VII in lichterlaaie was gezet. Rond 1916 begon het woord vaker op te duiken, in verslagen van de massamoord op Armeense christenen die zich destijds in het Ottomaanse Rijk afspeelde. Leo Polak, KIJK 8/2020 (kijkmagazine.nl).
 • Netanyahu die zijn troepen had aangevuurd met de kreet ‘Amalek’, daarmee in feite het element opzet van het juridische begrip genocide had ingevuld (…) Als Netanyahu ‘Amalek’ roept tegen de troepen bedoelt hij de Palestijnen in Gaza. Nu deze leus in de praktijk wordt gebracht op allerlei manieren – bombardementen, vernietiging van infrastructuur, hongersnood, onthouding van drinkwater en medicijnen – is er naar mijn mening alle reden om aan te nemen dat er van genocide sprake is, en zeker van oorlogsmisdaden. De drogreden dat de premier alleen Hamas wil treffen, kan niet in stand blijven als de president meent dat wie Hamas niet weerstreeft ook tot Hamas behoort. Hamas is geen volk, de Palestijnen en Amalekieten wel. Ulli d’ Oliveira, 22 maart 2024 (nrc.nl).
 • ‘Etnische schoonmaak is al een realiteit voor Palestijnen sinds 1948’ Floris van Straaten, 12 december 2023 (nrc.nl).
 • Israël en apartheid (amnesty.nl).
 • Israel’s apartheid against Palestinians: a cruel system of domination and a crime against humanity (amnesty.org).
 • Israel’s 55-year occupation of Palestinian Territory is apartheid – UN human rights expert (ohchr.org).
 • Gaza onleefbaar. Jaap Doek, voorzitter Rights Forum, 17-09-2015 (bnnvara.nl).
 • Meer dan de helft van de Palestijnen in Gaza leeft in armoede en het merendeel van de jongeren is werkloos (stories.nos.nl).
 • Gaza, ook wel de ‘grootste openluchtgevangenis ter wereld’ genoemd. Daan van Acht, 9 oktober 2023 (demorgen.be)
 • Israël bouwt een metershoog hek op grens met Gaza. NOS Nieuws, zondag 3 februari 2019 (nos.nl).
 • Israël versnelt bouw kilometerslange ondergrondse muur om Gaza. 17-08-2017 (bnnvara.nl).
 • Israëlische ondergrondse muur langs Gazastrook na bijna vier jaar voltooid. NOS Nieuw, dinsdag 7 december 2021 (nos.nl)
 • De muur in Palestina. Brigitte Herremans, Samenleving & Politiek, Jaargang 11, 2004, nr. 10 (december), pagina 50 tot 53 (sampol.be).
 • In het begin van de 19de eeuw waren er zowat 10.000, in 1883 24.000: op beide tijdstippen ongeveer 3,5% van de bevolking. Tussen 1882 en 1948 vestigde zich een toenemend aantal Europese joden in Palestina. Daniël Vandepitte – Professor emeritus, oud-rector van de Universiteit Gent, Samenleving & Politiek, Jaargang 9, 2002, nr. 9 (november), pagina 4 tot 14 (sampol.be).
 • ‘de grootste openluchtgevangenis ter wereld’ genoemd. De leefomstandigheden zijn er, onder andere vanwege die blokkade, slecht. Meer dan de helft van de Palestijnen in Gaza leeft in armoede en het merendeel van de jongeren is werkloos (bron: stories.nos.nl – nos.nl – volkskrant.nl – standaard.be – eenvandaagavrotros.nl – wikipedia.org – bnnvara.nl – vrt.be – tweedekamer.nl).