Hoi Maitea (31 mei 2006) (2)


Hoe kwam je destijds in het Imperial hotel terecht en wanneer was dat dan? Ik heb er nog altijd spijt van dat ik er in achtentachtig niet voor een nacht een kamer huurde voor vijfhonderd roepies herinner ik me, niet eens zo duur. Maar we waren echte rock-bottom reizigers en lagen als de kans bestond voor vijf roepies op de harde vloer te slapen in dharamsala’s.

Ik ben best wel gek op de vier jongens die de stichting sponsort en die wij ‘adopteerden’. Ze worden verdomd groot, letterlijk. In negenennegentig liep ik nog hand in hand met ze. De jongste was toen zeven. Galden is intussen achttien en zit in de tiende klas, doet examen volgend jaar maart. Norbuu zit nu ook in Leh op school, negende klas, is zeventien, moet nog wat meer met ons leren praten. De overgang van de school in Shey naar die in Leh (Norboo) is een grote, en gelukkig heb je hier met vier punten uit tien al voldoende. Hij heeft nochthans (om reden van die overgang) geen enkele voldoende op zijn eerste rapport. Ik weet zeker dat hij hard heeft gewerkt. Getsok is een geweldige knaap die het echt begrepen heeft wat ons betreft en gretig geniet van onze aanwezigheid. Wangtak de jongste is nogal leerslim en dat opent perspectieven met het oog op studie aan een universiteit. We zijn volop aan het onderzoeken waar het goed wonen en studeren zou zijn. En reizen daarvoor stad en land af. We waren in Manali waar zich een gedegen berggidsenschool bevindt. In Delhi spraken we met de decaan en de beroepskeuze consulent van de Delhi University. Voor september staan de universiteiten van Chandigarh, Luknow, en Varanasi op de lijst, alsmede het Nehru Institute of Mountaineering in Uttarkashi, Uttaranchal.

Er zijn veel Israëliërs hier, en in Manali, en waar niet in India, en zij vallen niet altijd op door hun fijnzinnigheid en innemendheid. Ze claimen hele hotels waaruit ze andere vakantiegangers weren. Anderzijds zijn er pensions die geen onderdak verlenen Israëliërs. Toch ben ik ook alleraardigste personen tegengekomen en dat waren Israëliërs.

Deus (31 mei 2006)

Onder voorbehoud van verschrijvingen, typefouten, en dies meer.